Çalışma Saatlerimiz: Hafta içi, Cmt: 09 30-20 00, Pazar Kapalı

Pedodonti

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) nedir?
 
Pedodonti, 0-12 yaş grubu çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlıklı olarak korunmasını, çürük, travma, kalıtımsal ve benzeri etkenlerin bu dişlerde oluşturduğu sorunların giderilmesini amaçlayan diş hekimliği dalıdır.
 
Süt Dişlerinin Önemi
 
Süt dişleri toplam 20 tanedir. Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun beslenmesini sağlamaktır. Çocuğun konuşmasının düzgün bir şekilde gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Ayrıca süt dişleri ağızda bulundukları süre boyunca alttan gelecek daimi dişlerin ihtiyacı olan boşluğu korumakta ve alttan gelen daimi dişlere rehberlik yapmaktadır. 
 
Çocuk diş hekimliğinin birinci amacı, dişsel sorunların oluşmasını engelleyecek önlemleri almak ve çocukların çürüksüz bir ağıza sahip olmalarını sağlamaktır. Bu amaçla çocuklara Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları yapılmaktadır.
 
Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları
 
Diş çürüğünü önlemeye yönelik koruyucu uygulamalar içinde çocuğun ve ailesinin ağız-diş sağlığı ve beslenme konusunda eğitilmesi büyük bir öneme sahiptir. Kliniğimizde Çocuk Diş Hekimi tarafından aileye ve çocuğa diş çürüğünü önlemeye yönelik beslenme konusunda tavsiyeler ve diş fırçalama eğitimi verilmektedir. 
Koruyucu uygulamalar arasında yüzeyel (topikal) flor vernik/jel ve fissür örtücü (koruyucu dolgu) işlemleri de yer almaktadır.
 
Yüzeyel (Topikal) Flor Vernik/Jel Uygulamalar
 
Flor, dişlere yüzeyel (topikal) olarak uygulandığında dişlerin en dışındaki mine diye adlandırılan tabakada bulunan bazı mineraller ile yer değiştirerek mine tabakasının çürüğe karşı daha dayanıklı olmasını sağlayan bir elementtir. Dişler ağıza ilk sürdüklerinde sertliğini tam olarak tamamlamadığı için bu dönemde daha zayıf bir yapıya sahiptir dolayısıyla çürümeye yatkındır. Bu nedenle çocuklarda yüzeyel (topikal) flor uygulamaları büyük bir öneme sahiptir. Profesyonel yüzeyel (topikal) flor uygulaması sadece diş hekimleri tarafından flor vernik veya jel olarak 6 ayda bir uygulanabilen koruyucu bir yöntemdir.
 
Fissür Örtücü (Koruyucu Dolgu)
 
Daimi dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki derin ve çürümeye meyilli fissürleri (olukları) dişten bir aşındırma yapmadan, akışkan bir dolgu maddesi ile tıkayarak çürüğe neden olan bakterilerin dişlerin bu en derin ve temizlenmesi zor olan kısımlara ulaşmasını engelleyen ve böylece dişin çürümesini önleyen çok önemli bir koruyucu tedavi yöntemidir.
 
Diş Dolguları
 
Çocukların ağzında bulunan süt dişleri kendiliğinden düşme yaşlarına kadar çocuğun beslenmesini, konuşmasını, estetik ihtiyacını ve alttan gelecek daimi dişlerin yerini koruması amacıyla ağızda tutulmalıdır. Bu nedenle çürüyen süt dişleri hemen çekilmemelidir. Ağızda kalacakları süreye kadar çürükleri temizlenip diş dolguları yapılmalıdır. Aksi takdirde çocuğun beslenmesi, konuşması olumsuz etkilenecek ve alttan gelecek olan daimi dişlerin ihtiyaç duyacağı boşluk kapanarak dişlerde çapraşıklık durumu ortaya çıkacaktır.
 
Yer Tutucu
 
Süt dişleri dolgu, yarım kanal tedavisi veya kanal tedavisi ile tedavi edilemeyecek kadar harap durumda olduğunda çekilir. Süt dişinin altından gelecek daimi dişin sürmesine daha çok vakit var ise çekilen süt dişinin boşluğunun korunması amacıyla yer tutucu yapılmalıdır. Aksi takdirde ağızdaki dişler çekilen dişin boşluğunu kapatarak alttan gelecek olan dişin çıkamamasına veya çapraşık çıkmasına neden olur.