İmplantoloji
Dental implantlar insanların yaşam tarzını değiştirmektedir. Doğal diş gibi görünen ve fonksiyon gösteren porselenlere temel oluşturmak için tasarlanan bu ürün sayesinde, doğal dişini kaybeden kişi, istediği gibi yemek yeme ve gülümseme imkanına kavuşur.
Diş (dental) implantı nedir?
İmplantlar, diş kaybının yaşandığı bölgedeki çene kemiğine cerrahi olarak yerleştirilen, titanyumdan yapılmış yapay diş kökleridir. Titanyum, kemiğe entegre olarak (kaynayarak) üzerine yapılacak diş için sağlam bir temel oluşturur. Daha sonra implantın üzerine yapıalnan porselen dişle birlikte bölgedeki diş kaybı restore edilir. Aynı zamanda implantlar, çene kemiğinin dişsiz kalmasına bağlı gelişen kemik erimesini de önleyerek hastanın yüz yapısını korumaya yardımcı olur.
Cerrahi İşlem?
İmplantların yerleştirilmesi bir ya da iki aşamalı cerrahi işlemle mümkün olmaktadır. İlk olarak, implant lokal anestezi ile çene kemiği içine yerleştirilir. Bu cerrahi işlemi takiben, ilk 2 ila 4 ay arasında implantlar dişetinin altında bırakılıp çene kemiğine entegre olması beklenir. Bu süreç boyunca, mümkünse hastaya geçici bir protez kullandırılır ve yumuşak gıdalar tüketmesi tavsiye edilir.
İmplant çene kemiğine entegre olduğunda ikinci aşama başlar. Dişeti şekillendiricinin takılmasından ortalama bir hafta sonra implant üzerinden ölçü alınarak laboratuara gönderilir. Takip eden seanslarda altyapı uyumu, dişin biçim ve renginin belirlenmesi gibi çeşitli provalar yapılır. Porselen diş son halini aldığında dişeti şekillendirici implanttan çıkarılır ve implantın içine küçültülmüş diş formunda bir dayanak (abutment) vidalanır. Hazırlanan diş bu dayanağa yapıştırılarak tedavi tamamlanır.
İmplantların üzerine ne tür protezler yapılabilir?
Tek diş kaybını restore etmek için implant üzerine tek kuron protezi (diş kaplaması) yapılır. Çoklu diş kayıplarında dişsiz bölgeye yeterli sayıda implant yerleştirilerek üzerlerine köprü tarzında sabit bir protez yapılabilir. Yapılacak implantın sayısı, kaybedilen diş sayısı, çene kemiğinin durumu, ne tür bir protez yapılacağı vb. etkenler göz önünde bulundurularak hekim tarafından belirlenir. Örneğin yanyana iki diş kaybı sözkonusu ise 2 implant, yanyana 3 diş kaybı sözkonusu ise 2 ila 3 implant yapılması gerekmektedir. Bir çenedeki tüm dişlerin kaybı sözkonusu olduğunda ise, köprü tarzında sabit bir protez planlanıyorsa 6 ila 8 adet implant gerekirken, aynı durumdaki bir çeneye implant destekli hareketli (takma çıkma) bir protez planlanıyorsa 2 ila 4 adet implant yapılması yeterli olmaktadır. Hareketli protezler, içlerine hazırlanan yuvalar sayesinde implantlara tutunurken; köprü protezleri tamamen sabit olup, ancak diş hekimi tarafından çıkarılabilmektedir.
Neden dental implantları geleneksel protezlere tercih etmeliyim?
Bunun birkaç sebebi vardır: Öncelikle diş boşluğunu doldurmak için komşu dişlerin aşındırılmasına gerek kalmaz. İmplantın üzerine yapılacak diş size kendi dişinize en yakın tecrübeyi sunarken aynı zamanda implantın kendisi kemiğin içinde kök fonksiyonu gördüğü için yıllar içinde kemiğin erimesini önleyerek hacmini korumasını sağlar. Ayrıca hareketli protezler için tutuculuk sağlayarak, özellikle alt protezin kullanılma zorluğunu ortadan kaldırır ve hastanın yaşam kalitesini arttırır
.
Peki implant tedavisi için bir aday mıyım?
Eğer implant yaptırmak istiyorsanız, kapsamlı bir ağıziçi ve radyolojik muayenenin yanında tıbbi geçmişiniz de değerlendirilmelidir. Eğer ağzınız implant tedavisi için uygun değilse, uygun hale getirmek için yapılabilecek tedaviler (kemik tozu uygulaması vb) size önerilmektedir. Tedaviye başlamadan tüm riskler, kazanımlar ve tedavi seçenekleri değerlendirilerek her hasta için en uygun tedavi planı belirlenmektedir.
Sağlık sorunları veya yaş faktörü implant yapılması engel olur mu?
Onkoloji hastaları, pıhtılaşma sorunu olan hastalar, kontrol altına alınamayan endokrin rahatsızlıkları olan hastalar, yakın zamanda radyoterapi ve/veya kemoterapi görmüş hastalar ve hamileler dental implant tedavisi için uygun adaylar değildirler.
Bunun dışında 16-18 yaşlarından itibaren, gelişimin tamamlanmasıyla birlikte genel sağlıkta tedaviye engel herhangi bir sorun bulunmadığı sürece, her yaştan hastaya dental implant tedavisi başarıyla uygulanmaktadır.
İmplant kemiğe kaynamadığı durumda ne yapılıyor?
İmplantlar son yapılan çalışmalara göre yüzde 95’in üzerine bir oranla çene kemiğine kaynamaktadırlar. Nadir de olsa kemik kalitesi, yoğun sigara kullanımı, cerrahi sırasında yaşanan olumsuzluklar, enfeksiyon vb. sebeplerle kaynama sürecinde olumsuzluklar yaşayabilmekteyiz. Bu durumlarda kemiğe kaynamayan implant yerinden alınarak (gerekirse bir süre beklendikten sonra) kliniğimiz tarafından karşılanan yeni bir implant ilgili bölgeye yerleştirilmektedir.
İmplantların özel bakıma ihtiyacı var mıdır?
İmplantlar yerleştirildikten sonra iyi bakıldığı takdirde size uzun yıllar hizmet edeceklerdir. Bu sebeple, iyi bir ağız hijyeni sağlamak için zaman ayırmak (fırça ve dişipi kullanımı) ve diş hekimini düzenli aralıklarla ziyaret etmek gerekmektedir.