Çalışma Saatlerimiz: Hafta içi, Cmt: 09 30-20 00, Pazar Kapalı

Estetik Diş Hekimliği

Estetik Diş Hekimliği Nedir?
 
Estetik Diş Hekimliği, günümüzde dental teknolojilerin artması ve gelişmesiyle giderek önemini artıran bir kavramdır. Etkileyici ve güzel bir görünüme kavuşmak için yapılan tedavilerin tümünü kapsamaktadır.
 
Estetik diş hekimliğinde temel hedefler; diş ve dişetlerindeki renk, boyut, şekil ve kontur bozukluklarını düzelterek, kişinin karakteristik özelliklerine uygun en doğal ve estetik gülüşü elde etmektir.
 
Her türlü renk, şekil ve konum bozukluklarında, yaşlanma sonucu görülen diş aşınmalarında, gülüşle uyumlu olmayan diş eti görünürlüğünde, diş eksikliğinde, diş çapraşıklıklarında estetik diş hekimliği uygulaması yapılabilir.
 
Doğru bir tedavi planlaması, hastanın istek ve beklentilerini de göz önünde bulundurarak gerçekleştirilmelidir.
 
 
Estetik Diş Hekimliği Uygulamaları Nelerdir?
 
Lamina Veneerler (Porselen laminalar), Kompozit Lamina Veneerler, Bleaching ( Diş Beyazlatma), Metal Desteksiz Tam Seramik Kuron-Köprü Protez Uygulamaları (Zirkonyum, Empress, E-max Kuron Restorasyonlar), İmplant, Bonding, Kompozit Dolgular, Seramik Dolgular (İnley-Onley), Dişeti estetiği ve Ortodontik Tedaviler.
 
Laminate Vener Uygulamaları
 
Dişlerin ön yüzlerine yapıştırılan porselen yapraklardır. Yapılabilecek en konservatif (koruyucu) tedavilerden biridir. Bu, veneerlerin yapılabilmesi için dişten kaldırılan dokunun çok az (ortalama 0,1-0,3 mm) ya da hiç olmamasından kaynaklanır. Çok ince olmaları sebebi ile estetik olarak çok başarılıdır.
Laminate veneerler ışığın geçmesine imkan tanıyarak, uygulandığı dişlerin tamamen gerçek gibi görünmesini sağlayan benzersiz bir kabiliyete sahiptir. Laminaların ışık geçirgenliği kullanılan porselene ve yapım tekniğine göre de değişir.
Dişeti problemi yoksa ve dikey boyutta değişiklik yapılmayacaksa tedavi süresi oldukça kısadır. 5-7 gün içerisinde tamamlanır.
İlk muayenede dişler daha kesilmeden, yapılacak mock-up uygulaması ile 3 boyutlu olarak kendi ağzınızda nasıl bir değişiklik olabileceğini görebilirsiniz.Bu uygulama mükemmel bir görüntü oluşturmasa da size yeni gülümsemeniz hakkında ilk fikri verir.
 
Gülümsemenizdeki bu gelişmeyi beğenirseniz ve daha detaylı olarak görmek isterseniz sizden alınan ölçü ve fotoğraflar ile laboratuvarda mum ile dişler işlenerek bir model hazırlanır, buna wax-up modeli adı verilir. Wax-up dişleriniz uygunsa hiç dişlerinize dokunmadan ağıza aktarılabilir. Böylece yeni gülümsemeniz hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. 
 
Dental Kuron Ve Köprüler  
 
Diş kayıplarından sonra oluşan diş boşlukları için implantların endike olmadığı ya da tercih edilmediği durumlarda, dental köprüler; dişlerde fazla harabiyet olan durumlarda ise dental kuronlar gülüşü düzeltmek ve kaybolan fonksiyonu yerine koyabilmek için için uygun bir seçenektir.Herhangi bir neden sonucu diş kaybı meydana geldiğinde komşu dişlerde bu boşluğa doğru hareket başlar.Bunun sonucunda komşu dişlerde diş eti problemleri ve bu boşluğa devrilmeye bağlı kemik kayıpları,estetikte bozulma ve ciğneme kuvvetlerinde değişiklikler meydana gelir. Eğer uzun sure boş kalan alan implant ya da köprü ile restore edilmez ise bu komşu dişlerde de kayıplar olabilir.
 
Metal Destekli Kuron Ve Köprüler
 
Altyapı olarak standart metal “nı-co” veya değerli metal ”au” alaşımlar kullanılabılır. Üst yapı olarak işlenen porselenler ile özellikle posterior(arka bölgelerde) kaybedilen fonksiyon tekrar kazanılabilir.
 
Metal Desteksız Full Porselen Kuronlar
 
Kuronların görüntüsünü pek çok şey etkilese de en önemlisi ışığa verdikleri tepkidir. Doğal dişler ışığı geçirir. Bunun sonucu olarak da dişte derinlik ve canlılık ortaya çıkar. Metal desteksiz porselen kuronların (full porselen) ışık geçirme özelliklerinden dolayı, derinlik ve canlılıkları daha fazladır böylece doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilir.
Full porselenler ışığı geçirdiklerinden doğal diş yapısına çok benzer bir estetik oluştururken, çok iyi yapılmış bile olsa metal porselenlerde bir donukluk ve yapaylık vardır.Bu nedenle özellikle ön dişlerde full porselenler tercih edilir.
Metal destekli porselenler bazı ışıklarda ağızda yokmuş gibi koyu renk bir boşluk görüntüsü verirler. Full porselenler ise aynı doğal diş gibi her türlü ışığı geçirirler.
Metal destekli porselenler mekanik olarak dişe yapıştırılırlar. Full porselenler ise mekanik ve kimyasal olarak dişe tutturulur. Bu yüzden metal desteklilere göre tutuculukları çok daha yüksektir.
Alt yapısında metal olmadığı için kuron – diş eti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır.
Diş eti çekildiğinde, full porselenler estetik görünümlerini korurlarken, metal porselenler diş ile birleştikleri bölgede kötü bir görüntü oluştururlar.
Alt yapıda kullanılan bazı metallere karşı (nikel vb.) oluşabilecek allerji riski full porselenlerde yoktur.
 
Metal desteksiz Zirkonyum Esaslı Köprüler
 
Bu sistemde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum kullanılır. Son teknoloji ürünü bu altyapı estetik ve dayanıklılığı bir arada sunabilme özelliğine sahip tek malzemedir. Sistemin en büyük avantajı ulaştığı çok yüksek dayanıklılıkla arka bölgedeki köprülerde de tam estetik bir görünüm sağlamasıdır.
Uzun yıllardır porselen uygulamalarında dayanıklılık için, porselen dişin altına metal bir alt yapı kullanılmaktaydı. Bu metal alt yapının diş etleri, diş dokusu, genel vücut sağlığı ve en önemlisi estetik yönünden mahsurları bilindiğinden, porselen alt yapısında metale alternatif bir malzeme arayışı yıllardır sürmekteydi.
Daha önce tıbbın diğer alanlarında başarıyla kullanılan zirkonyum‘un diş hekimliğinde porselen metalinin yerine uygulanması ile yeni bir devir açılmış oldu.
Çünkü bu yeni zirkonyum alt yapılı porselen kaplamalar diş eti problemi ve alerji yapmamasının yanında, ışık geçirme özelliği ile doğal dişlere yakın estetik ve fonksiyonu yakalamımızı sağlamaktadır.