Çalışma Saatlerimiz: Hafta içi, Cmt: 09 30-20 00, Pazar Kapalı

Diş ve Çene Cerrahisi

Ağız ve çene cerrahisi, diş ve çevreleyen dokular, çeşitli ameliyat yöntemleri ile. Yaygın olarak yapılan bazı operasyonlar şöyledir: 
 
 Diş Çekme?
 
Bu operasyon cerrahlar tarafından diş çekme olarak çocuklara ve yetişkinlere yapılır.
 
Herhangi bir diş hekimi diş çekebilir mi?
 
 Diş hekimlerine verilen eğitimde diş çekimi yer alır. Ama bu günkü modern dişçilik eğitimlerinde diş çekim eğitimleri ve ilaçları gelişip yenilenmiştir. Çoğu diş hekimi hala diş çekimi yaparken hastalarını daha iyi sonuç alabilmeleri için çene ve diş cerrahisine yönlendirirler. Çene cerrahisi diş çevresindeki dokulara zarar vermeden bir uygulama yapılmasını sağlar
.
 Kökucu Rezekisyonu?
 
  Kökucu rezekisyonu dokulardaki kökün yok edilmesi veya köklerde oluşan kistlerin alınması anlamıa gelir. Genellikle diş köklerinde ve ağzın içindeki doku bölgelerinde bulunur. Yalnızca kanal tedavisi ile başarılı bir şekilde tedavi edilmeyebilir.
 Diş Bakımında Gömülü Dişler Gömülü dişler genellikle üst damakta 11 ila 13 yaşları arasında oluşur. Bazı durumlarda çene kemiğine kadar ilerler ve daha ilerki yaşlarda ortaya çıkabilir. Genellikle ön dişlerin arkasında konumlanır. Gömülü dişlerin açılması genellikle basit bir işlemdir.   Odontojenik enfeksiyonlar dışarıdan gelen enfeksiyonlar olarak adlandırılır. Dişin sağlığını kaybettikten sonra ortaya çıkan hastalıktır. Dişin köklerine bakteriler tarafından enfeksiyon ulaşır. En az dayanıklı diş dokusundan bu bakteriler ilerleyerek kemiklere kadar ulaşır.
 
 Çene cerrahisi, bu enfeksiyonları ustalıkla tedavi eder. Gerekli olduğunda enfeksiyon için doku üzerinde tedavi yolları açar. 
 Çene Kistleri Çene  kemiği  veya  yumuşak dokuların etrafında oluşan kistler ağzın içinde dış duvarlar tarafından çevrili ve sıvı veya yarı sıvı olarak patolojik bir alan içeriisinde bulunur. Çene kistleri genellikle dışarıda oluşur. Bu kistler genellikle tedavi edilmeyen diş kökleri etrafında bulunur. Bu kistler büyük boyutlara ulaşabilir. Kist tedavilerinde ilaç kullanılır ve ameliyat ile yok edilir. 
 
Gömülü Diş Çekimi   18 yaşına geldiğinde ortalama bir yetişkinin ağzında 16 altta ve 16 üstte olmak üzere 32 diş bulunur. Her dişin bir görevi ve adı vardır. Ön dişlerin görevi yenilen yemeği ısırmak ve parçalamaktır. Arka dişler yemeği çiğnemeye yarar. Genel olarak ağızda 28 diş için yer bulunur ve geriye kalan dişler acı vericidir. Bu dişler yirmilik dişleri olarak adlandırılır ve ağzın en arkasında yer alır.
 
 Yirmilik Diş Neden Çekilmelidir?
 
 Yirmilik dişler ağızdaki son dişlerdir. Bu dişler için çenenizde yeterince yer varsa, çektirmenize gerek kalmadan dişler kendilerine yer bulabilirler. Maalesef bu çok az bulunan bir durumdur. Genellikle yirmilik dişlerin çekilmesi gerekir ve çenede yer alamazlar. Gömülü dişler ağzın içinde değişik şekillerde yer alabilir. Derinin altına veya kemiğin içine  gömülü bir şekilde bulunabilir.   Düzelmesi zor olan birçok diş problemi yaratabilirler. Bakteri üretiminde, dişin etrafındaki dokuların oluşturduğu çevre enfeksiyonlara yol açar. Enfeksiyonlar çiğneme zorluğu ve acı olarak hastada görülür. En önemli sorun etkilenmiş dişlerin tümör veya kiste dönüşmesidir.
 Sonuç olarak sağlıklı çene kemiği ve dokular zarar görür. Muayne etmek için etkilenmiş dişlere verile ilaçlar yetersiz kalır. Erken teşhis konulmuş dişler bu problemlere karşı önlem alınmış olur.
 
Kemik Genişlemesi Zamanla, ilgili diş kaybını geçtikçe bölgede kemik hacmi kaybı olur. Ne kadar süre dayanırsa, kemik implantı eritilemeyen bir dereceye kadar durur. Günümüzde, kemiğin yetersiz olduğu bölgelerde, kemik hacminin daha fazla artması olasılığı vardır. Böylece fonksiyonel ve estetik geri dönüşüm ve uygun uzunluk ve çapta implant yerleştirilir.
   
Küçük ölçekli atışlarda kemik kaybı ya da kemik grefti ile yapay kemik denilen tozla doldurulursa ciddi kemik kaybıyla kalça kemiği kemiği veya kemiğin genleşme işleminin başka bir kısmından alınması gerekebilir. 
 
Sinüs yükseltme   Maksiller sinüsler, üst molar dişlerin üstündeki bölgedeki hava boşlukları ve iç yanakta bulunur. Üst dişlerin bazı kökleri sinüslere uzanabilir. Bu dişler çektiğinde, ağız ve sinüsler arasında ince bir kemik tabakası bulunur. Kemik dokusu için diş implantlarından destek alır, kemik yerleştirilen bölgede yeterli kalınlıkta olmalıdır. Sinüsün çok ince olduğu durumlarda implantları yerleştirmek mümkün değildir.  
 
Sinüs yükseltme?
 
Yanaklarda maksiller sinüsler ve üst azı dişlerinin üstünde bulunan hava boşlukları bulunur. Üst dişlerin köklerinden bazıları sinüse uzanır. Sinüs ve ağız arasında bir kemik tabakası kalıyor. Diş implantları, kemiğin yeterince kalın olması gereken bölgede kemik dokusundan destek almak için yerleştirilir. İmplantı yerleştiremediği durumlarda sinüs tabanı çok incedir. 
 
 Bu durumda, yükseltme sinüsü (sinüs kaldırma) işlemi gerçekleştirilir ve implantı yerleştirmek mümkün hale gelir. Bu süreçte, sinüsün sinüs içine girmesiyle alınan dişlerin bulunduğu bölgede sinüs membranı ve sinüs membranı yukarı kaldırılarak kemiğin tabanındaki tozlar serilir. Aynı seansta kemik yüksekliğine bağlı olarak implantlar da yerleştirilebilir; veya implant yerleştirildikten 4 ay sonra.
 
Yükseltme seçeneği, sinüslerin, sinüslerin mutlaka gelişmesi nedeniyle sinüs geçiren çıkarılabilir parsiyel protez hastaları kullanıldığında, sinüs periyodu içinde olmamasıdır. Çoğu hasta, arka bölgedeki köprünü kullanabilecektir.
 
 
Ön protez cerrahisi?
 
 “Ön protez cerrahisi” yapımından önce ağız hazırlıklı protezler denir. Küçük cerrahi operasyonlar için yüksek düzeyde rahatlık sağlamak amacıyla, tam veya kısmi takma diş yapımı öncesi bazı hastalar gerekebilir. Protez kemiğin şekline ve büyüklüğüne bağlı olarak kemiğe oturmuş, uygun olması önemlidir. Örneğin, çekimden sonra, uygun olduğunda, kemiğin kenarları olabilir. Bu gibi durumlarda, protezin daha iyi oturması için bu kenarların giderilmesini gerektirir.
Çoğunlukla yapılır, protezin ağzını hazırlamak için işlem gerekli olacaktır:
- Kemik keskinliğinin düzeltilmesi
- Kemik genişlemesi
- Fazla dokuyu kesmek
- Diş etlerinin derinleşmesi
Her bir hastayı bireysel olarak değerlendirir, beklentiler doğrultusunda yapılması gerekenler ve teşhis süreci belirlenir.